Atribuţiile principale cu care este învestită Casa Naţională de Pensii Publice
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) funcţionează în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, fiind o instituţie publică de interes naţional. Aceasta administrează sistemul public de pensii şi fondurile de asigurări sociale, având, la rândul său, în subordine, casele judeţene de pensii de pe teritoriul României, precum şi Casa Judeţeană de Pensii a municipiului Bucureşti. De asemnea, coordonează metodologic activitatea Caselor de Pensii Sectoriale. Casele de pensii de la orice nivel sunt învestite cu personalitate juridică, funcţionând ca servicii de interes public, având o anumită structură, asumându-şi atribuţii şi transparenţă în activitate în conformitate cu cadrul legal în vigoare.
Atribuţiile cu care este învestită şi pe care şi le asumă Casa Naţională de Pensii Publice sunt multiple. Una dintre acestea vizează administrarea, prin măsuri de protejare şi de dezvoltare, a patrimoniului sistemului public de pensii şi a fondurilor de asigurări sociale. Pentru a realiza acest obiectiv, CNPP întreţine relaţii administrative cu Casale de Pensii Judeţene şi cu Casele de Pensii Sectoriale, precum şi cu Guvernul României în faţa căruia prezintă periodic rapoarte aupra manierei de administrare a bugetului asigurărilor sociale de stat, raportul de activitate fiind făcut public anual.
O altă atribuţie a CNPP este de a colecta şi de a vira contribuţiile la asigurările sociale, precum şi alte tipuri de contribuţii, supervizând totodată încasarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat. Instituţia ţine, de asemenea, evidenţa contribuabililor la sistemul public de pensii, precum şi evidenţa drepturilor şi obligaţiilor de asigurări sociale, toate la nivel naţional, pe baza codului numeric personal al fiecărui asigurat. Pentru a se alinia cadrului legal internaţional privitor la asigurările sociale, Casa Naţională de Pensii se asigură de aplicarea prevederilor legislaţiei internaţionale, întreţinând simultan relaţii cu instituţii omoloage din alte ţări, toate în limita legislaţiei în vigoare pe teritoriul României.