Cum iti poti afla vechimea in munca simplu, prin servicii online?
Vechimea in munca este poate cea mai importanta componenta a pensiei unui salariat. In functie de aceasta se stabileste daca persoana respectiva indeplineste criteriile de acordare a pensiei, a tipului de pensie la care se incadreaza si a cunatumului acesteia. Insa nu toata lumea stie exact cu sa isi calculeze aceasta vechime. Exista multe intrebari legate de ea, spre exemplu ce se intampla in cazul persoanelor care lucreaza cu jumatate de norma sau daca se calculeaza si perioada de studii. Toate aceste informatii pot fi obtinute foarte usor.
Cum se calculeaza vechimea in munca?
Pe vremuri, vechimea in munca era calculata destul de greu. Si asta pentru ca era nevoie de destul de mult timp pentru a aduna toate perioadele pe care o persoana le-a lucrat de-a lungul vietii, in diferite domenii sau in diferite zone. Carnetele de munca nu erau intotdeauna actualizate si oamenii puteau pierde ani valorosi la calculul pensiei.
Insa in ziua de azi, calculul pentru vechimea in munca se face mult mia simplu. Si asta pentru ca cei mai multi angajatori folosesc baze de date care se actualizeaza constant si nu au nevoie decat de implicare minima din partea altor persoane. In plus, vechile carnete de munca pot fi reconstituite si digitalizate, pastrandu-se astfel o evidenta mult mai stricta.
Cum iti poti afla vechimea in munca?
Pentru cei care urmeaza sa iasa la pensie si vor sa stie cata vechime in munca au acumulat, exista o metoda foarte simpla prin care aceasta poate fi verificata. Tot ce trebuie facut este un cont pe site-ul Case Nationale de Pensii Publice. Apoi se pot verifica stagiile de cotizare lunare sau anuale dupa Aprilie 2001. Pentru cei care doresc sa vada ce vechime au si inainte de 2001, tot ce trebuie sa faca este sa ceara generarea unui raport privind carnetul de munca. Astfel oricine poate avea o imagine cat de cat intreaga a activitatii lor.