Ce înseamnă recalculare pensie și care este modelul de calcul
Condiții în care se aplică recalcularea
Pentru a avea dreptul la recalculare pensie, există anumite condiții specifice care trebuie îndeplinite. Astfel, după deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de vârstă, și, cu precădere, după îndeplinirea unui stagiu de cotizare, se poate solicita această recalculare.
De asemenea, recalcularea pensiei se poate face și atunci când sunt depuse documente suplimentare, care nu figurează încă în dosarul de pensie, dar care pot să influențeze cuantumul drepturilor.
Trebuie avut în vedere faptul că, atunci când vine vorba despre recalculare pensie, aceasta vizează toți pensionarii aflați la plată, dar nu există un procent fix de creștere pentru toți pensionarii. Cu alte cuvinte, potrivit noii legi a pensiilor, unii pensionari vor avea pensiile majorate, în timp ce alții vor avea același nivel de pensie.
În principiu, majorările se aplică acelor persoane care au intrat la pensie într-o perioadă de timp diferită, în care stagiul de cotizare era mai mic decât cel al altor persoane, care au avut șansa de a se pensiona în perioade mai favorabile din acest punct de vedere.
Se pare că în întreaga Uniune Europeană există tendința de a mări vârsta de pensionare. Acest fapt se datorează, în esență, creșterii speranței de viață. Potrivit reprezentanților CNPP, se preconizează egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, pentru a evita discriminarea. Așadar, recalcularea are drept scop eliminarea situațiilor inechitabile deja existente în sistemul de pensii. Există situații în care, deși numărul de puncte este același, cuantumurile sunt diferite, acestea depinzând de anul în care s-a ieșit la pensie și de legislația în vigoare la acea dată specifică.
Așadar, recalcularea se va face prin însumarea punctajelor din fiecare an, care sunt apoi împărțite la 12, pentru cele 12 luni calendaristice. Dacă recalcularea indică o sumă mai mică decât plata cuvenită, atunci se alege cuantumul cel mai favorabil.