Ce este punctul de pensie și cât de mult contează acesta
Foarte multe persoane, atunci cand se apropie de varsta de pensionare, sunt din ce in ce mai interesate de punctul de pensie si de valoarea acestuia. Si acest lucru este perfect normal. Asta pentru ca acest indicator este, alaturi de punctajul persoanei, cele doua coordinate ale viitoarei pensii. Astfel, valoarea acestui punct de pensie este de foarte mare interes, in special cand se modifica, de cele mai multe ori printr-o decizie a autoritatilor.
Cat valoreaza punctul de pensie in prezent?
Punctul de pensie poate varia in functie de diferiti factori, cum ar fi cresterile salariului mediu brut la nivel ational sau decizii ale autoritatilor. Spre exemplu, din Iulie 2005, cand valoarea acestuia era de 295,5 lei, a ajuns ca in Ianuarie 2022 sa fie la nivelul de 1.586 de lei. Si asta pentru ca din 2005 pana si pana in prezent, legea pensiilor, modul de calcul si bazele de calcul pentru pensii s-au schimbat in repetate randuri. In plus, aproape in fiecare an, autoritatile trebuie sa ajusteze nivelul pesniilor la tendintele din piata. Astfel, sunt propuse anual noi majorari ale punctului de pensie, operandu-se astfel recalculari.
Cum se foloseste punctul de pensie in calculul pensiei?
Pasul I: atunci cand se calculeaza orice pensie, se incepe de la stabilirea puctajului contribuabilului. Acesta se calculeaza prima data prin realizarea punctajului lunar, care se obtine prin impartirea venitului din fiecare luna de activitate a persoanei la salaiul mediu brut de la acel moment, si apoi adunarea tuturor lunilor de activitate si impartirea sumei la 12, obtinandu-se punctajul anual.
Pasul II: Odata obtinute punctajele anuale pentru toti anii de activitate, acestea se aduna si se inmultesc cu punctul de pensie. Valoarea astfel obtinuta este pensia pe care persoana o va primii. Desigur, punctajul se poate modifica, daca persoana aduce noi dovezi care atesta contributivitatea sa. Punctl de pensie nu se poate majora insa decat prin decizia autoritatilor, valoarea lui fiind stabilit in fiecare an prin legea bugetului asigurarilor sociale.