Cine este eligibil pentru a primi o pensie comunitară?
Din ce un ce mai multi romani cauta sa afle in ce conditii pot obtine o pensie comunitara. Si asta pentru ca foarte multi dintre acestia au acumulat ani buni de munca si contributii in alte tari ale Uniunii Europene. Insa, desi procesul de acordare a acestei pensii este unul destul de simplu, nu toata lumea stie exact procedura sau cu cine trebuie sa ia legatura pentru a o demara. De aceea este important de stiut exact care sunt pasii care trebuie urmati de fiecare cetatean care considera ca are dreptul la o astfel de pensie.
Care sunt pasii pentru a obtine o pensie comunitara?
Oricine vrea sa obtina o pensie comunitara trebuie sa indeplineasca intai cateva criterii. Acestea nu sunt neaparat foarte diferite de cele din tara, insa depind de legislatia in vigoare a statului in care persoana si-a realizat vechimea. Insa, pentru cei care au muncit si contribuit in mai multe state, este important de stiut ca pensia se va calcula proportional in fiecare tara, si nu va intra in vigoare decat in cazul atingerii pragului de pensionare la limita de varsta prevazut in legislatia statului respectiv.
Asadar, primul pas spre a obtine o pensie comunitara il reprezinta depunerea unei cereri standard, si a altor documente, in localitatea de residnta. Acestea vor fi comunicate catre institutiile omolog din celelalte tari ale Uniunii Europene din care se solicita pensia, si de unde se poate face dovada, cu acte a vechimii si perioadei de contributie.
Cine se oupa de schimbul de acte pentru o pensie comunitara?
Desi unele documente, cum ar fi contractele de munca, diplome de studii si diverse adeverinte vor trebui aduse de cel care doreste sa beneficieze de pensie comunitara, odata inregistrate acestea la Casa Judeteana de Pensii de care tine solicitantul apartine, schimbul de documente se va realiza doar intre institutii. Din acel moment persoana nu mai trebuie decat sa astepte decizia.