Informații esențiale despre cumulul pensiei cu alte venituri
Detalii despre cadrul legislativ, actual și preconizat
Deși există un proiect de lege menit să interzică cumulul pensiei cu salariul obținut de la stat, acesta a trecut doar de Senat, nefiind aprobat de Camera Deputaților, cel puțin la ora actuală. Astfel, pensionarii sistemului public pot să beneficieze de cumulul pensiei cu alte venituri, precum cele obținute din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, după cum sunt acestea sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de ce nivel au.
Există anumite situații specifice în care pensia poate fi cumulată cu alte venituri. Iată câteva dintre ele:
- Pensionarii pentru limită de vârstă, precum și pensionarii de urmaș – care au vârsta fie de până la 16 ani, fie până la 26 de ani, în cazul în care aceștia își continuă studiile într-o formă de învățământ recunoscută de către legislația în vigoare din România;
- Pensionarii care sunt încadrați în gradul I sau II de invaliditate, sau pensionarii de urmaș care se încadrează în gradul I sau II de invaliditate;
- Pensionarii care au pensii anticipate fie integrale, fie parțiale, precum și soțul supraviețuitor, care sunt încadrați în gradul I sau II de invaliditate. Trebuie precizat aici faptul că există excepții, cum ar fi cazurile în care veniturile sunt obținute în baza unui contract individual de muncă, dacă acele venituri sunt obținute în baza unui raport de serviciu (ca în cazul pensionarilor publici), sau a veniturilor obținute de către persoanele care se află în așa-numitele funcții elective, cum este cazul autorităților judecătorești, legislative sau executive, pe toată durata mandatului.
De asemenea, este bine de reținut faptul că pentru persoanele pensionate în mod anticipat, sau parțial anticipat, nu sunt limite privind obținerea de venituri din activități independente. Dar, potrivit noii legi, se păstrează doar un anumit tip de pensie anticipată, și anume cel care presupune și penalizări.