Pensie retroactivă – La ce se referă și cum funcționează?
O pensie retroactivă este aceea unde contribuţiile restante pot fi plătite pe o perioadă de ani. Există multe cazuri în care anumite persoane au fost incapabile să îşi plătească contribuţiile sau să facă parte din vreun sistem de asiguraţi. Mai demult, asta ar fi însemnat că persoana în cauză nu v-a ieşi la pensie atunci când v-a atinge limita de vârsta, ci v-a trebui să recupereze în următorii ani până v-a reuşi să-şi plătească contribuţiile pentru pensie.
Nu mai este cazul acum, deoarece guvernul a decis ca persoanele care se află în această situaţie să poată plăti contribuţia la pensie şi retroactiv. Asta înseamnă că acele cazuri în care vor trebui recuperaţi anii de muncă vor fi tot mai puţine, iar persoanele care erau în trecut puse în această situaţie ar putea mult mai uşor de acum să iasă la pensie normal, odată ce ajung la limita de vârstă necesară.
Cum funcţionează sistemul de pensie retroactivă?
Persoanele care vor dori să achite contribuţia pentru ultimi cinci ani în care fie nu şi-au plătit-o, fie, din varii motive, nu au făcut parte dintr-un sistem de asigurări autohton, vor trebui să-şi facă intenţia cunoscută autorităţilor în maxim şase luni, în caz contrar aceştia putând ajunge să nu mai fie eligibili pentru o plată retroactivă a restanţelor. Contribuţia la achitarea datoriilor restante se calculează aplicând asupra bazei lunare cota de contribuţie pentru asigurările sociale în condiţiile normale de muncă. Baza lunară de calcul o constituie valoarea salarului minim brut pe ţară. Plata retroactivă a contribuţie se poate face fie în mai multe tranşe lunare, fie într-o singură tranşă.
Cum putem afla mai multe informaţii?
Legea care prevede pensia retroactivă poate fi studiată cu de-amănuntul vizitând pagina online a Monitorului Oficial. Aici puteţi afla mai multe informaţii şi cu privire la alte prevederi ale Legii Pensiilor.