Informatii utile

Cum funcționează capitalul bazat pe fonduri private de pensii?

Contribuțiile la fonduri private de pensii, spre deosebire de cele pentru pentru sistemul de stat, sunt strânse intr-un tip de cont separat, astfel că se pot întoarce la asigurat atunci când acesta atinge vărsta pensionarii. Persoanele care au sub 35 de ani și care au mai puțin de patru luni de cotizare vor trebui să aleagă administratorul pensiei lor private.

Mecanismele de funcționare a fondurilor private de pensii

Aceste fonduri private oferă cetățenilor posibilitatea să aibă niște venituri suplimentare, pe lângă ceea ce au realizat la sistemul pensiilor de stat, și de care vor dispune, la vârsta pensionării. Administratorii gestionează banii depuși de cotizanți, astfel incăt atunci când nu vor mai lucra, aceștia să primească niște venituri suplimentare căt mai mari. Obiectivele firmelor este să crească pe termen lung sumele din capitalul investit astfel încât cetățenii sa primească pensii private cât mai avantajoase.

Contributiile persoanelor la aceste sisteme de pensii sunt convertite mai departe în unitati de fond ori diviziuni ale lor. După aceea, sunt înregistrate în structuri mixte de active care includ in principal, pe lângă alte sume:  obligațiuni corporative, titluri nominale de stat ori acțiuni care sunt cotate pe piețele reglementate. Conform legilor in vigoare, aceste fonduri private de pensii se pot încadrate într-o categorie anume de risc, de la redus la ridicat, depinzând de structura portofoliilor.

Aceste grade de risc sunt calculate de catre administratorii fondurilor printr-o singură metodă specificată de legislația în domeniu, și care sunt stabilite in funcție de diferite ramuri în care au fist investiți  banii. Fondurile care au gradele de risc cele mai scăzute investesc în principal in domenii mai sigure cum ar fi titluri nominale de stat, sau depozite și au investiții reduse in portofoli mai riscante, precum obligatiuni corporative și acțiuni. Daca ponderea de invesții riscante este mai mare, fondurile sunt categorisite ca având un risc mediu ori ridicat.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close