Pensii publice in strainatate
Persoanele care au lucrat in mai multe tari din Uniunea Europeana pot dobandi drepturi de pensie pentru fiecare din ele.
Cererea trebuie depusa din tara in care locuiti. In cazul in care nu ati lucrat niciodata in tara in care locuiti, cererea trebuie depusa in tara in care ati lucrat ultima data. Organele competente din tara in care ati depus cererea vor aduna toate dosarele atestand contributiile pe care le-ati platit in toate tarile in care ati lucrat.
De obicei se primeste formularul tip pentru cererea de pensie de la casa de pensii din tara in care locuiti, inainte de a implini limita de varsta de pensionare din tara respectiva.
In cazul in care nu primiti acest formular trebuie sa contactati autoritatea respectiva.
Daca ati dobandit drepturi de pensie in alte tari, veti putea primi partile corespunzatoare doar in momentul in care ati atins varsta legala de pensionare din tarile respective.
Crerea de pensionare trebuie depusa cu cateva luni inainte de pensionare, intrucat procedura de acordare a pensiei din partea mai multor tari poate fi indelungata.
Documentele necesare difera de la o tara la alta. De obicei se cer documentele de identificare si datele dumneavoastre bancare.
Varsta legala de pensionare difera de la o tara la alta, de aceea este indicat sa va informati din timp ce se va intampla pentru fiecare tara in care ati lucrat, daca schimbati data de la care doriti sa va pensionati. Daca nu va pensionati simultan, valoarea prestatiei s-ar putea modifica.
Pentru mai multe detalii adresati-va casei de pensii din tara in care locuiti sau din tarile in care ati lucrat.
Varsta de pensionare este mai mare in unele tari , prin urmare se va respecta varsta de pensionare din tara in care ati lucrat.
Daca ati lucrat in mai multe tari din UE, fiecare casa nationala de pensii va calcula pensia in conformitate cu propriile reglementari, in baza contributiilor pe care le-ati platit.
Daca perioada de cotizare este mai mica de un an, se aplica reguli speciale deoarece unele state membre nu prevad pensii pentru perioade scurte. Insa lunile respective nu sunt pierdute, ele vor fi luate in calcul in tarile in care ati lucrat mai mult timp.
Fiecare tara cumuleaza perioadele de cotizare din toate tarile si calculeaza ce pensie ati primi daca toate contributiile ar fi fost varsate in sistemul sau de pensii publice.
Valoarea rezultata se ajusteaza pentru a reflecta durata efectiva a perioadelor de cotizare din tara respectiva.
Beneficiarul va primi prestatia care are valoarea mai mare. Dupa care veti primi sa completati formularul P1 care va justifica decizia fiecarei tari cu privire la cererea dumneavoastra.
Tarile care va platesc pensii transfera sumele datorate intr-un cont bancar din tara dumneavoastra de resedinta, daca locuiti intr-una din tarile UE.