Plata pensiilor

Cum se face plata pensiilor in tara si strainatate?

In Romania plata pensiilor din sistemul public de pensii se face lunar, personal titularului sau tutorelui acestuia.

Cum se face plata pensiilor in tara?

Sunt mai multe posiblitati de plata a pensiilor la care pensionarii pot opta.

Plata pensiilor se poate face prin  mandat postal,  la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie, sau in  cont curent sau cont de card, la una din bancile cu care Casa Nationala de Pensii Publice a incheiat conventii pentru plata drepturilor de pensie.

Taloanele de plata a drepturilor de pensie se trimit lunar la domiciliul beneficiarului prin Posta Romana.

Daca doriti sa primiti pensia pe card puteti sa va deschideti un cont curent sau cont de card cu urmatoarele institutii bancare: Banca Comerciala Romana, CEC, Banca Comerciala Carpatica S.A., Banca Romana de Dezvoltare, Procredit Bank S.A., BancaTransilvania S.A., Libra Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank Romania S.A., ATE Bank Romania S.A., Volksbank, Piraeus Bank, Romanian International Bank, Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank Romania S.A., Banca Romaneasca, Garanti Bank, Millennium Bank, ING Bank.

Pensionarii care locuiesc in srainatate si doresc sa solicite plata pensiilor in sistemul public prin intermediul unui mandatar, trebuie sa depuna o procura speciala la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu a mandatarului sau de la ultimul loc de asigurare al titularului.

Cum se face plata pensiilor in strainatate?

Plata pensiilor cuvenite beneficiarilor stabiliti in strainatatese poate face  intr-un  cont bancar declarat la casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie.

Casa Nationala de Pensii Publice a incheiat un parteneriat cu CITIBANK EUROPE PLC. DUBLIN, sucursala Romania, prin intermediul caruia pensiile si alte drepturi de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transfera in strainatate, intr-un cont bancar deschis de acestia la o banca de pe teritoriul statului de domiciliu sau de resedinta.

Pentru transferul prestatiilor pe teritoriul statului de domiciliu, pensionarul are doua obtiuni :

  • Se trimite detaliile bancare (numele asa cum este inregistrat la banca, denumirea bancii, adresa bancii, cod de identificare bancara – BIC/SWIFT, numar de cont bancar international – IBAN), prin intermediul institutiei de asigurari sociale de la locul de sedere permanenta ;
  • Sau, se completeaza declaratia de transfer in strainatate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii si o depune la sediul casei teritoriale de pensii, personal sau prin mandatar desemnat cu procura speciala in acest sens, emisa conform legii, insotita de un document care confirma detaliile bancare si de o copie a actului de identitate al titularului care atesta locul de sedere permanenta.

Declaratiile de transfer precum si documentele necesare se poate face prin posta, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail, scanate, la adresa electronica oficiala a casei teritoriale de pensii.

Etichete
Back to top button
Close
Close