Detalii pe care trebuie să le cunoaşteţi dacă solicitaţi pensie de urmaş
În România, dacă aveţi dreptul de a primi pensie de urmaş, cădeţi sub incidenţa legii pensiilor numărul 263 pe 2010. Desigur, monitorul oficial se modifică în mod constant, aşa că, atunci când consultaţi aceste detalii, aveţi în vedere că cel mai sigur este să cereţi sfatul unui specialist în domeniul juridic. Totuşi, liniile generale ale acestor acte legislative nu se modifică foarte mult, aşa că un document recent, cum este această lege din anul 2010, vă va răspunde la majoritatea nedumeririlor.
În general, aceste pensii se acordă soţului/soţiei în viaţă, precum şi copiilor, atâta vreme cât persoana decedată avea dreptul la pensia lunară. În cazul copiilor, aceştia au dreptul la pensie până la vârsta de 16 ani. În cazul celor care urmează studii după această vârstă, eu au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 26 de ani inclusiv, atâta timp cât încă urmează cursurile unei instituţii de învăţământ. De asemenea, aceştia au dreptul la pensie în caz de invaliditate, până la această vârstă.
Acest tip de pensii se calculează din următoarele două, după caz:
– pensia aflată în plată în cazul limitei respective de vârstă sau pensia pentru care ar fi avut drepturi persoana decedată;
– pensia de gradul I pentru invalizi, dacă persoana a decedat înainte de a îndeplini condiţiile legale de pensionare pe motiv de vârstă.
În funcţie de numărul urmaşilor, se calculează astfel:
– 50 de procente pentru un singur urmaş;
– 75 de procente pentru doi urmaşi;
– 100% pentru un număr de 3 sau peste.
În cazul copiilor care au ambii părinţi decedaţi, atunci când aceştia au avut drept de pensie, aceştia primesc suma adunată a celor două surse.
În ce îi priveşte pe soţii/soţiile supravieţuitoare care îndeplinesc condiţiile legale pentru a primi pensie de urmaş, legea prevede o serie de condiţii pe care vă invităm să le consultaţi în articolele care le vizează ori mergând direct la legea pensiilor.